Kortwerkende medicijnen:
Kortwerkende luchtwegverwijders zijn middelen die de vernauwing van de luchtwegen verhelpen, en helpen heel snel na dat het is geïnhaleerd: binnen een paar minuten (5 tot 45). De werking blijft een paar uur werken. Ze zijn bedoeld om een acute aanval van benauwdheid te stoppen. Voorbeelden zijn salbutamol, terbutaline, ipratropium en de combinatie van ipratropium met fenoterol. (inhalatiemedicijnen bij COPD, 2017) Als de luchtwegverwijders dagelijks worden gebruikt en nodig zijn, dan is het vaak nodig om (dagelijks) ontstekingsremmers te gaan gebruiken. Daardoor word de hoeveelheid van aanvallen minder. Dan zijn de luchtwegverwijders minder vaak nodig. Dat word in het kopje ontstekingsremmers uitgelegd.
Kortwerkende luchtwegverwijders zijn weer onderverdeeld in twee soorten medicijnen. B-sympathicomimetica en anticholinergica. De eerste kunnen al voordat een aanval verwacht wordt, ingenomen worden (bijv. net voor het sporten) en werken binnen 5 tot 20 minuten. De tweede soort werkt meestal binnen 20 tot 45 minuten. Deze soort verwijdt de spieren rond de luchtpijp en gaat slijmvorming tegen. (luchtwegverwijders, 2018)
Kortwerkende luchtwegverwijders zijn vooral voor aanvallen van benauwdheid die plotseling zijn. De meeste hebben weinig tot geen bijwerkingen.
Langwerkende medicijnen:
Langwerkende medicijnen werken niet direct, en zijn dus niet bedoeld om een acute aanval te verhelpen. Ze werken voor een langere tijd (12 tot 24 uur). Ze worden gebruikt om benauwdheid en een aanval te voorkomen. Ze worden daarom gebruikt door mensen die vaak last hebben van aanvallen. Voorbeelden zijn formoterol, salmeterol en indacaterol. Tiotropium, glycopyrronium en aclidinium zijn ook langwerkende luchtwegverwijders en verminderen tevens de slijmproductie in de longen. Soms worden 2 verschillende soorten langwerkende luchtwegverwijders gecombineerd gegeven. (Inhalatiemedicijnen bij COPD, 2017)
De langwerkede luchtwegverwijders worden vaak voor de nacht gebruikt.
Bij het gebruik van langwerkende luchtwegverwijders zonder tegelijkertijd ontstekingsremmers te gebruiken, bestaat de kans op een verergering van de ontsteking. Dan zouden de klachten alleen maar erger worden. Daarom: langwerkende luchtwegverwijders altijd in combinatie met ontstekingsremmers. (luchtwegverwijders, 2018)
Ontstekingsremmers:
Ontstekingsremmers beschermen tegen prikkels bijvoorbeeld bij astma, en bestrijden de ontsteking van de luchtwegen. Zo blijft de ontsteking in de luchtwegen onder controle. Ze remmen de slijmvorming en de zwelling van het slijmvlies in de luchtwegen. Ook de spieren rond de luchtwegen trekken minder samen. (Ontstekingsremmers, 2018) De ontstekingsremmers moeten voor een langere tijd worden gebruikt, dus ook als er even geen klachten zijn. Ze worden meestal als onderhoudsbehandeling gegeven zodat de ontsteking weg blijft. Ze werken meestal al na een paar dagen. Als bijwerking hebben ontstekingsremmers soms heesheid, een schrale mond of wit beslag op de tong. Dit is grotendeels te voorkomen door na het inhaleren de mond te spoelen met water. Het is het beste om het spoelwater niet door te slikken maar uit te spugen.
Er zijn twee soorten: Ontstekingsremmers om te inhaleren en ontstekingsremmers om in te nemen (tabletten). De standaardbehandeling is via inhalatie, maar als de ontsteking en benauwdheid zo hevig zijn dat inhalatie corticosteroïden niet meer helpen, dan is een behandeling met corticosteroïden-tabletten nodig. (ontstekingsremmers, 2018)
Maak jouw eigen website met JouwWeb